A császármetszés alapok #2 - Szoptatás és betegjogok

Egyik bejegyzésünk kifejezetten a császármetszés alapvető tudnivalóiról, felépülésről, és szükségéről szólt, míg ebben ezt a vonalat folytatva, a császár utáni szoptatásról alkotott tévhitek, és a császármetszéshez kapcsolódó betegjogokról, kötelességekről is beszélünk.


Ha a cikkünkön túl szeretnél még többet megtudni a szoptatásról, felkészülni rá mentálisan és tudás téren is, van a kínálatunkban egy "Szoptatásra felkészítő tanfolyam" amit ajánlunk figyelmedbe!

Tévhitek a szoptatásról császár után


Nem mindig egyszerű megkezdeni a szoptatási folyamatot császár után, azonban rengeteg tévhit is van ezzel kapcsolatban. Talán az egyik legelterjedtebb, hogy a tejelválasztás később indul be amiért nem fog a baba elég tápanyaghoz jutni. Igazából cikkünk két alapvető tévhitre ad választ, egyik az imént említett tejelválasztás, a második, hogy kevesebb lenne egy kismama teje császár miatt.


Tévhit 1.: Késleltetett tejelválasztás


A tévhit elterjedése alapvetően abból adódik, hogy sok ember annak tudatában él, hogy a tej megindulásának kiváltó oka a hüvelyi szülés, míg ez egyszerűen nem így van. A lepény megszületése az a pont ami beindítja a tejelválasztást, ez természetesen ugyan úgy megtörténik császármetszésnél, mint hüvelyi szülésnél, így ez nem befolyásolja a tej megindulását.


Ezen felül, az úgy nevezett előtej (kolosztrum) már a terhesség alatt is termelődik, ez az elsőszámú oka, hogy a születést követően egyből képes vagy szoptatni. Nagyobb mennyiségű tej képződés csak pár nappal a szülés után jön létre, amelyet elő tudunk segíteni megfelelő rendszeres szoptatással és helyes mellre helyezéssel.


Tévhit 2.: Kevesebb lesz a tejed a császármetszés után


Kiemelkedően fontos megjegyezni, a kezdeti szoptatási nehézségek nem a császármetszésnek köszönhetőek az esetek legnagyobb részében, hanem a kezdeti támogatás hiányának. Ez egyszerűen annyit takar, hogy a baba megszületését követően a leghamarabb mellre kell venni, hogy szokja mint az anya mint a baba szervezete a szoptatás folyamatát. Ez ha nem történik meg, az anyuka hajlamos lehet kevesebb tej termelésére. E-mellett szintén fontos, hogy a frissen szült anyuka annyit lehessen babájával amennyit csak lehet, ez is elősegíti a megfelelő tejtermelést, és lássuk be, fantasztikus érzés is!


Tipp: szülés előtt érdeklődjük meg a rooming-in lehetőségét a kórháznál!

Ugyan akkor hozzá kell azt is tenni, hogy a szoptatás a "kereslet-kínálat" elvén alapul, ez annyit takar, hogy minél többet van mellen a baba, annál több tej fog termelődni. Kb. az első 10-12 napban "kalibráljuk" be azt a tejmennyiséget, ami utána a rendelkezésünkre áll majd. Természetesen ezt bármikor tudjuk növelni, de a legelején támogatott hormonális folyamattal együttműködni sokkal könnyebb dolgunk van.


Beszélnünk kell a fájdalom érzését császáros kismamáknál, mely szorongással tölti el az anyukát, kevésbé mobilis, megterhelőbbek az első napok. És ennek folyománya a gyógyszerezés, mely megint csak hátráltathatja a tejbelövelést és a műtét alatt adott infúzió is. Mindennek kiküszöbölésére lenne jó elérhetővé válása a gyengéd császármetszésnek.


Ha még többet szeretnél a szoptatás folyamatáról megtudni, olvasd el a csaszarvonal.hu cikkjét a témában!


A császármetszés visszautasítása és betegjogok


Mint minden embernek, a szülő nőnek is meg vannak különböző jogai, amiket az egészségügyi ellátások során, így szülésnél is, köteles mindenki tudomásul venni. Azonban ezek az alapjogok csak addig illeti meg az anyát, amíg nem kerülnek szöges, feloldhatatlan ellentétbe a születendő magzat, vagy éppen az újszülött csecsemő jogaival.
Ebben a részben azonban a szülés és azt ölelő jogokról lesz szó alapvetően. Ezek a jogok a következők:

 • az egészségügyi ellátáshoz való jog;

 • a szabad orvosválasztás joga;

 • az emberi méltóság joga;

 • a tájékoztatáshoz való jog;

 • az egészségügyi dokumentációkba történő betekintés joga;

 • a kapcsolattartás joga;

 • az önrendelkezési jog;

 • a beavatkozások elfogadásának és visszautasításának joga;

 • a gyógyintézet elhagyásának joga.

Ezek mind megilletik egy bizonyos szintig a szülő nőt, azonban betegként, míg ezek a jogok védenek vagy a beteg érdekeit szolgálják, vannak kötelességeink is. Betegként a következő kötelességeid vannak:

 • tiszteletben tartani a betegellátással kapcsolatos jogszabályokat és intézményi rendet

 • együttműködni az ellátást biztosító dolgozókkal

 • együttműködni a kezeléssel kapcsolatos rendelkezésekkel

 • tiszteletben tartani más betegek jogait

 • igazolnod kell személyes adataid és egészségbiztosításod

Mind ezekről részletes leírást találsz ITT, a császárvonal oldalán!


Ne felejtsétek, van egy kifejezetten ennek a témának szentelt tréningünk, ami a szoptatást járjuk részletesen körbe egészségügyi dolgozók segítségével! A tanfolyamnak ITT tudsz utána olvasni, akár jelentkezni is!

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése