Keresés

A császármetszés -alap tudnivalók

A császármetszés sok embert érint mint Magyarországon, mint a világon. Hihetetlen adat, de 2020-as számok alapján, itthon 41% volt a császármetszések aránya. Fontos azonban, hogy néhány dologgal tisztában legyünk a császármetszéssel kapcsolatban. Az alábbi témákról igyekszünk egy nagyon hasznos, áttekintőMikor van szükségünk császármetszésre?


Az alapvető tény a császármetszéssel kapcsolatban az, hogy eltérő lehet az aránya orvosonként, intézményenként, de akár személyenként is. Gyakran előfordul, hogy olyan okokból választják a császármetszést, aminek szakmai oka nincs, inkább kényelmi indoka van, ez a NEAK oldalán van feltűntetve. Ebben a cikkben segítséget próbálunk nyújtani ahhoz, hogy mikor érdemes megfontolni a császármetszés lehetőségét, és mikor érdemes inkább a természetes úton való szülésnél maradni.


Van pár olyan eshetőség, amikor muszáj császármetszést alkalmazni, akár tetszik, akár nem.


Amikor elengedhetetlen a császármetszés:

  • A köldökzsinór-előesés: Ez akkor lehetséges amikor a magzat feje elé vagy mellé kerül a köldökzsinór. Ha bármi erre utaló jelet veszünk észre, azonnal hívjunk mentőt!

  • Anatómiai rendellenesség miatt: Van arra precedens, amikor a kismamának valami anatómiai okból nem lehetséges a hüvelyi szülés. A medence vagy haránték fekvése a leggyakoribb ilyen rendellenesség.

  • Elölfekvő méhlepény: Megtörténhet az, hogy a méhlepény részletesen, akár teljesen elzárja a méhszájat, így a hüvelyi szülés lehetősége szinte kizárt. Ebben az esetben is azonnali mentő hívása szükséges, hiszen ez nagyon veszélyes a magzat és az anyuka esetében is.

  • Lepényleválás: Ez a komplikáció iszonyú veszélyes tud lenni mint a kisbaba mint a kismama életére. A név tökéletesen tükrözi a történéseket, a méhlepény idő előtti leválásáról van szó, mely nagyon sok vérveszteséggel is járhat.

Ezeken felül természetesen még sok komplikáció adódhat, amik császármetszés igénybevételével végződetnek, ezekről ITT tudtok többet olvasni!


A császármetszés utáni felépülésről.


A csaszarvonal.hu cikkeiben olvashatjuk talán a tökéletes hasonlatot, miszerint lehetséges-e inni egy kiürült pohárból? Hasonlóan a testedhez szülés után, időt kell neki adni, úgymond "újratölteni a poharat". Ugye a szülés alatt normális, hogy rólad és a babáról szólnak a különböző vizsgálatok, azonban ez a szülés után némileg megváltozik, a 6. hetes kontroll előtt aligha találkozol az orvosoddal. Addig is viszont muszáj kezelned a heget amelyet a császár hagyott, ebben szeretnénk kicsit segíteni neked!


Az szinte természetes, hogy nagy súly, akár 4-5 kiló lemegy rólad egy szüléssel, azonban a kinézet kapcsán a kis pocak visszahúzódása mindenkinél más időben történik meg. Ami pedig a heget illeti, ami a császármetszés során keletkezik, azzal legyél tisztában, hogy az orvosnak kb. 10 réteget kellett átvágnia, ami nem egyik napról a másikra gyógyul be. Nagyon fontos az idő megadása és a megfelelő hozzáállás, ami a következő pontokat tartalmazhatja:

Már a kórházban:

  1. Reggeledet indítsd egy pár perces légzőgyakorlatokkal, mely segíti a hasi szerveid vérkeringését, emésztés helyreállítását, és a heged gyógyulását is.

  2. Kezeld a heged, amíg begyógyul a heged! Csinálhatod az ujjaiddal, fogkefével, kefével is akár, sőt, krémeket is bevethetsz. Egyszerűen masszírozd egy darabig a heged a felsorolt eszközök egyikével, ez nagyban segíti a heg körüli vérkeringés stabilizálását.

  3. Folyamatosan ellenőrizd a heged, fektess nagy hangsúlyt a megfelelő higiéniára.

A kórház után:

  1. Mozogj sokat, ne feledkezz meg a folyamatos, kellő testmozgásról. És nem, ne akard lefutni a maratont 9 nappal szülés után, de egy kis séta sose fog megártani.

  2. Megfelelő ivás/táplálkozás elengedhetetlen a kellemes felépülés elősegítésében! Folyamatosan hidratáltnak lenni és megfelelő tápanyag bevitelre odafigyelni terhesség és szülésen kívül is nagyon hasznos, de ilyenkor egyenesen elengedhetetlen.

  3. Szakíts időt pihenni, kiemelkedő fontosságot nyer a pihenés szülés után, hiszen a szervezetednek időt kell adni a felépülésre!


Ha szeretnél bővebben tájékozódni a császármetszésről, következményekről fontos tudnivalókról, kifejezetten ajánljuk a császárvonal oldalát, cikkünkhöz sok ihletet adott Ő általuk publikált bejegyzések. Oldalukat itt találod!155 megtekintés0 hozzászólás