A Bőrkontaktus fontossága

Egy kisbaba megszületése katartikus élmény nem csak a családnak, de a körülöttük segédkező szülészeti teamnek is. Legalábbis gyermekápolóként minden születést át/megélek függetlenül attól, hogy nem az én gyermekem születik a világra abban a pillanatban.

kisbaba az anyukával

Nézzük meg, hogy mi is történik ideális esetben?


Az újszülött világra jövetele után, azonnal az édesanyja meztelen mellkasára kerül függőleges testhelyzetben. Még pulzál a köldökzsinór, tehát hagyjuk, hogy lüktessen tovább és nem vágjuk át, amíg meg nem szűnik.

A kisbaba hátát betakargatjuk polár takaróval, fejére szükség esetén húzhatunk kis sapkát. Pelenka szükségtelen, mivel elég nagy területet takarna a testből és a zavartalan bőrkontaktus nem tudna megvalósulni.


Miért jó a babának?


A szülői test inkubátorként védi, melegíti az újszülöttet. Ha kell, belázasodik annak érdekében, hogy vigyázzon a baba éretlen hőháztartására. Ezen túl a légzését és a szívfrekvenciáját is tudja stabilizálni. A magzati vérkeringésről most áll át a baba szervezete a felnőtt vérkeringésre. A szülő aktívan védi a folyamatokat, gondoskodik gyermekéről öntudatlanul is. Vércukra is magasabb. Ez főleg olyan édesanya-újszülött páros esetében nem elhanyagolható, akinél terhességi cukorbetegség (GDM) alakul ki, vagy ez az állapot fennállt már a várandósság előtt is.

Légzészavar és légzéstámogatás alkalmával is a fent említett pozitív hatások érvényesülnek. Ha a szűrővizsgálatokat bőrkontaktusban és/vagy esetleg szoptatás alatt végzi a személyzet, akkor természetes fájdalomcsillapítást biztosítunk vele a gyermek számára.


Miért jó az édesanyának?


Az édesanyára is jótékonyan hat, hiszen nagy mennyiségű oxitocin hormon szabadul fel, ami segít a kötődésben. A kisbaba ösztönös és spontán mellre tapadása pedig segíti a méhlepény leválását, vérzéscsillapító hatása van. És tejtermelődést is remek módon megtudjuk alapozni már az első percekben!

Kutatások kimutatták, hogy azok az édesanyák, akik legalább az első életórát szoros bőrkontaktusban tölthették babájukkal, sokkal magabiztosabbak voltak és magasabb elégedettségről és szülői magabiztosságról számoltak be az első hónapokban.


Miért jó az édesapának?

Az apukával megvalósuló bőrkontaktust bőr-szőr kontaktusnak nevezzük. Amennyiben édesanya állapota nem teszi lehetővé vagy esetleg a császármetszésnek egy olyan válfaja valósul meg, ahol szeparálnák az újszülöttet édesanyjától (akár mindkét szülőtől), bátran ajánljuk fel a lehetőséget az édesapának! Hiszen a kapcsolódás mindkét szülővel épp olyan fontos! Az oxitocin szintje ugyanúgy, mint, pl.orgazmus közben, ekkor is magas az apuka szervezetében is, segítve a zavartalan kötődés kialakulását és az apaság érzésének hamarabbi létrejöttét.


De a család többi tagjával is remekül tud működni és a hatás hasonló, mint a szülőkkel. Koraszülöttek esetében a testvérrel való érintkezés is áldásos lehet.

Láttam már nagymamát, nagynénit, örökbefogadó szülőket is kenguruzni a szülőszobán.


Szakemberként bátran ajánlom mindenkinek! Remélem kolléganőim sem tiltják, inkább segédkeznek ebben a csodaszép folyamatban. Ha kell aktívan, ha kell passzívan, visszavonultan.

28 megtekintés0 hozzászólás